Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η άποψη μας για τα γκράφιτι: Μαρία Η.Π



1) H άποψή σας για τα γκράφιτι.

Το γκράφιτι , ειδικά τα τελευταία χρόνια , θεωρείται μια ακόμη μορφή τέχνης. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και αυτό έχει δύο όψεις. Από την μια πλευρά, ένα γκράφιτι μπορεί να κοσμεί έναν χώρο και, από την άλλη, να είναι τελείως αντιαισθητικό. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το πως αντιλαμβάνεται το κάθε άτομο την έννοια του όμορφου και του άσχημου. Όμως πιστεύω ότι τα γκράφιτι , τα ευρέως αποδεκτά γκράφιτι, αποτελούν στολίδι για μια πόλη και σήμερα σε πολλές χώρες αποτελούν μέχρι και αξιοθέατο.

2) Τα όρια μεταξύ τέχνης και βανδαλισμού.

Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα διότι ποιός ορίζει τι είναι τέχνη και τι όχι ; Ο καθένας αντιλαμβάνεται τον όρο τέχνη τελείως διαφορετικά. Όμως όταν με στόχο την τέχνη καταπατούνται δικαιώματα και καταστρέφεται ο δημόσιος πλούτος τότε εισχωρούμε στο πεδίο του βανδαλισμού. Η κοινωνία μας μαστίζεται από το φαινόμενο του βανδαλισμού καθώς πολλά αγάλματα, τοίχοι αλλά και βρύσες έχουν θυσιαστεί στον βωμό της «τέχνης» που ουσιαστικά είναι βανδαλισμός.

3) Παραδείγματα γκράφιτι που σας έκαναν εντύπωση και γιατί.

 Ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκράφιτι ή καλύτερα street art είναι εκείνα που δημιουργούν ψευδαισθήσεις στο άτομο. Αυτά τα γκράφιτι υπάγονται στον τομέα της Anamorphosis. Είναι γκράφιτι που κοσμούν πολλές γωνίες μιας πληθώρας πόλεων, καθώς οι περαστικοί χαζεύουν ευχάριστα αυτές τις οφθαλμαπάτες.



4) Παραδείγματα που θεωρείτε βανδαλισμό.

Ένα πολύ πρόσφατο είναι η κακομεταχείριση του αγάλματος της Μαρίας Κάλλας στο Μ.Σ.Κ. Κάποιοι εισέβαλλαν στο χώρο του σχολείου και κατέστρεψαν την προτομή ψεκάζοντάς την με κόκκινο σπρέυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου