Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η άποψη μας για τα γκράφιτι: Ελένη Κ.



-Ποιά είναι η άποψη σας για τα γκράφιτι;
Γκράφιτι είναι μια μορφή τέχνης που κατά βάση λαμβάνει χώρα στο δρόμο. Είναι η ζωγραφική πάνω σε τοίχους και κτήρια. Στις μέρες μας τα γκράφιτι, ειδικότερα στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας είναι παρεξηγημένα. Οι περισσότεροι το θεωρούν βανδαλισμό, ενώ στη πραγματικότητα είναι μια μορφή τέχνης γιατί δίνει χρώμα και ζωντάνια στις πόλεις. Πολλές φορές τα γκράφιτι έχουν και κοινωνικά μηνύματα και έτσι ευαισθητοποιούν τον κόσμο.

-Ποια θεωρείτε ότι είναι τα όρια μεταξύ τέχνης και βανδαλισμού;
Τα γκράφιτι είναι τέχνη είτε όταν αυτός που τα κάνει είναι επαγγελματίας, είτε ερασιτέχνης. Το νόημα αυτής της τέχνης, όμως, είναι να ομορφύνει και να ευαισθητοποιήσει, έτσι όταν κάποιος δε ζωγραφίζει με σεβασμό στο χώρο, δεν έχει πάρει άδεια και δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο πολλές φορές μπορεί να είναι βανδαλισμός.

-Δώστε ένα παράδειγμα γκράφιτι ή street art που σας άρεσε ή σας έκανε εντύπωση.
Στην Καλαμάτα δεν έχουμε πολλά παραδείγματα γκράφιτι, καθώς είναι μια μικρή σχετικά πόλη, η κοινωνία είναι κλειστή και οι άνθρωποι δεν φέρονται με τόσο σεβασμό σε αυτή την μορφή τέχνης. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα γκράφιτι που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση το οποίο βρίσκεται στην οδό Βασ.Γεωργίου και Φαρών στα φανάρια. Είναι ένα γκράφιτι που παριστάνει μια γυναικεία μορφή.



-Δώστε μας ένα παράδειγμα που θεωρείτε βανδαλισμό.
Βανδαλισμός κατά τη γνώμη μου είναι τα υβριστικά συνθήματα που γράφουν σε τοίχους οι οπαδοί διαφόρων αθλητικών ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου