Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η άποψη μας για τα γκράφιτι: Γεωργία Κ.



Το γκράφιτι είναι τέχνη, τρόπος έκφρασης και όπως κάθε έργο τέχνης κρύβουν σημαντικά μηνύματα. Ένα αξιοπρόσεκτο γκράφιτι στο δρόμο θα μας αποσπάσει την προσοχή, ίσως θα μας προβληματίσει και έτσι θα μας χαρίσει μια ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα μας. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του καλλιτέχνη, να προκαλέσει το ενδιαφέρον μας και να μας περάσει κάποιο μήνυμα.

Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν αποτελεί κάθε γκράφιτι τέχνη. Όταν τα γκράφιτι “ομορφαίνουν” και δεν καταστρέφουν το μέρος στο οποίο είναι, θεωρούνται τέχνη. Αντίθετα, όταν δεν είναι κάτι εντυπωσιακό, δεν έχει ουσία και καταστρέφει το μέρος, θεωρείται βανδαλισμός.

Τα γκράφιτι που με έχουν εντυπωσιάσει είναι τα γκράφιτι με αναμόρφωση, δηλαδή τα γκράφιτι που δίνουν την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει βάθος ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Επίσης, τα γκράφιτι που είναι εφευρετικά και περνάνε σημαντικά κοινωνικά μηνύματα που αφορούν όλους τους ανθρώπους, πάντα με εντυπωσιάζουν και μου προξενούν το ενδιαφέρον. Θα ήταν ωραίο να συνεχίσει ως θεσμός το γκράφιτι και να νομιμοποιηθεί, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα γίνονται με μοναδικό στόχο την προώθηση της τέχνης. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου