Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η άποψη μας για τα γκράφιτι: Βανέσα Γκ.



Στις μέρες μας το λεγόμενο “graffiti” είναι μία πολύ παρεξηγημένη μορφή τέχνης. Δεν παύει όμως να είναι τέχνη. Κατά τη γνώμη μου, τα γκράφιτι μπορούν να είναι πολύ δημιουργικά και προσωπικά θαυμάζω ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό. Συνήθως τα γκράφιτι που συναντώνται στο δρόμο έχουν πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο κοινωνικό και πολιτικό. Αυτό δείχνει πως οι καλλιτέχνες του είναι ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι με προσωπικότητα και άποψη.

Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, το “graffiti” είναι πολύ παρεξηγημένο από τους ανθρώπους, και ειδικά στην ελληνική κοινωνία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όταν οι άνθρωποι ακούν τη λέξη γκράφιτι, στο μυαλό τους δεν έρχεται η εικόνα μιας αξιόλογης δημιουργίας από κάποιον ταλαντούχο καλλιτέχνη που ζωγραφίζει με ειδική άδεια. Αντί αυτού σκέφτονται τα βανδαλιστικά έργα που κάνουν κάποιοι σε δημόσιους χώρους καπηλεύοντας την τέχνη του “graffiti”. Πολλοί δηλαδή, και κυρίως νέοι και παιδιά που διακατέχονται από ανωριμότητα και κοινωνική ασυνειδησία, εκμεταλλεύονται αυτή τη μορφή τέχνης και ζωγραφίζουν απαράδεκτα, άσκοπα, άστοχα σκίτσα παράνομα, είτε σε δημόσιους χώρους, είτε σε ιδιόκτητους χώρους.
Είναι απαραίτητο, επομένως, αυτό το έγκλημα να παταχθεί. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο, ίσως και αδύνατο να εμποδίσεις τους ανθρώπους να προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες. Γι' αυτό, πιθανώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε κάθε πόλη οι κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε να μπορεί όποιος επιθυμεί να εκφραστεί ελεύθερα σε ειδικούς χώρους. Ακόμα είναι σημαντικό τα παιδιά και οι νέοι να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το θέμα του βανδαλισμού έτσι ώστε να μην κάνουν κάτι τέτοιο. Τέλος, όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποβάλλουμε προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τα γκράφιτι και να τα αντιμετωπίσουμε σαν μορφή τέχνης, όπως όλες τις άλλες.

Ένα παράδειγμα street art που μου είχε κάνει πολύ εντύπωση ήταν ένα βιντεάκι γκράφιτι-animation που είδαμε στο σχολείο στο μάθημα του project , που ήταν από τον καλλιτέχνη “blu”. Ο λόγος που μου τράβηξε την προσοχή ήταν εξαιτίας της πολυπλοκότητας της δημιουργίας του αλλά και του ψαγμένου και ιδιαίτερου περιεχομένου του.



Ένα παράδειγμα βανδαλισμού στην πόλη μου είναι κάθε γκράφιτι, άστοχο και αντιαισθητικό που υπάρχει σε χώρους, όπως δημόσια σχολεία. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου